Tegenwoordig is het eerder gewoonte dan uitzondering, wisselen van baan op oudere leeftijd. Veel mensen vinden dit eng en weten niet hoe ze dit moeten aanpakken. Toch is het tegenwoordig heel makkelijk om een opleider en opleiding te vinden.  Dit komt mede door de populariteit. Een opleiding voor volwassen is heel anders ingericht dan die je gewend bent van de middelbare school of je kinderen. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een omscholing te doen. Je zal verbaasd zijn hoe makkelijk het is om je te laten omscholen. Je kan het om verschillende redenen doen zoals een promotie, andere functie of een geheel nieuwe carriere. Misschien wil je wel al jaren je grote droom waar maken zoals het hebben van een eigen bedrijf.

Hoe werkt volwassenen onderwijs?

Er zijn veel kansrijke beroepen, er zijn hier ook veel opleidingen voor beschikbaar. Het volwassenen onderwijs verschilt heel veel met het onderwijs dat je gewend bent uit je eigen jeugd. Het onderwijs zal niet zo schools zijn en echt gericht zijn op zelfstandig werken. Je gaat geen hele dagen meer naar school maar meestal één of twee per week. Afhangend van de opleiding kan dit zelf maar één keer per maand zijn! Er wordt verwacht dat je veel zelfstandig zal doen. Dit is erg makkelijk omdat je zo de opleiding kan combineren met een gezin en baan. Je bepaalt zelf je studie uurtjes. Tegenwoordig wordt een groot deel van de opleidingen online gegeven. Soms zal je ook opdrachten thuis moeten maken.

Wat zijn de leukste beroepen van dit moment?

Wanneer je nog niet weet wat je wilt doen maar wel dat je wat anders wilt doen, kan het verstandig zijn je beter te informeren naar verschillende banen. Op dit moment zijn banen in de zorgbranche erg geliefd. Dit komt omdat hier altijd vraag naar personeel is, en het dankbaar werk is. Binnen deze branche kun je ver doorgroeien als je begint als assistent verzorgende IG kun je doorgroeien tot HBO verpleegkundige. Deze opleidingen worden ook vaak betaald vanuit het bedrijf waar je werkt. Een andere branche waar veel baan kansen liggen is de ICT branche. Ook hier zijn mensen nodig en zijn er veel opleidings- en doorgroeimogelijkheden.

Waar vind ik de beste opleider?

Het kan heel erg moeilijk zijn om een goede opleider te vinden. Wanneer je vanuit je werk een opleiding volgt zal de werkgever vaak een goede opleider doorgeven. De meeste bedrijven hebben goede opleiders. Wanneer je zelf moet gaan zoeken, is het verstandig om online te kijken naar het aanbod. Wanneer je een opleiding of opleider gevonden hebt die je bevalt is het belangrijk om te kijken of het ook een daadwerkelijk goede opleider is. Dit kun je het beste doen door je goed te informeren. Lees alle opleidingsinformatie door, alle informatie op de website en vraag de opleidingsbrochure aan. Daarnaast is het belangrijk om al je vragen te stellen aan de onderwijsadviseurs of de klantenservices. Je krijgt een nog beter en eerlijker beeld wanneer je gaat kijken naar ervaringen en reviews van andere personen op een onafhankelijke site. Of vraag op een forum om informatie of ervaringen. De meeste mensen zijn blij om deze te delen.